BIRTOKBAADÁS

MIT KELL TUDNI A BIRTOKBAADÁSRÓL?

Az adás-vétel utolsó, egyben legfontosabb lépése a birtokbaadás. Célszerű azonban odafigyelni és ügyvédi segítséget, tanácsot kérni. Az alábbiakban az ingatlan birtokbadás lényegi tudnivalóiról tájékozódhat, dióhéjban.

Nagyon fontos kritérium az adás-vétel legutolsó lépése, a birtokbaadás.

Nem célszerű a teljes vételár átadása előtt birtokba adni az ingatlant, hiszen a szerződésben foglaltak mindaddig még nem teljesültek.

Pontosan meg kell határozni a birtokba adás időpontját, körülményeit, azt, hogy esetlegesen ott maradó berendezési tárgyak valóban ott vannak-e, illetve az előző tulajdonos időben elköltözött-e és a közüzemi órákat is át kell írni. Ezek általában a szerződésben már szerepelnek, és ragaszkodni kell ahhoz, hogy teljesüljenek is.

Amikor az új tulajdonos megkapja a kulcsokat, ott ezt követően nem maradhat senkinek bejelentett lakcíme, vagy lakhatási lehetősége és az ingatlan nem szolgálhat egyéni vállalkozónak vagy gazdasági társaságnak bejelentett székhelyeként – az előző tulajdonos jóvoltából.

Eladók a birtokbaadás időpontjában kötelesek igazolni Vevők felé, hogy az ingatlannal kapcsolatban díjtartozásuk, illetve közüzemi tartozásuk nincs.

A közüzemi mérőórák új tulajdonos nevére történő átírása is meg kell, hogy történjen a birtokba adással egyidejűleg, hiszen ettől a naptól kezdve ő viseli az ingatlan terheit és szedi javait.

ÜGYVÉDI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

AZONNALI KAPCSOLATFELVÉTELHEZ KÉREM, TÖLTSE KI AZ ALÁBBI ŰRLAPOT!