INGATLANELADÁS ADÓJOGI
KÉRDÉSEI

MILYEN ADÓKAT KELL FIZETNÜNK
INGATLANELADÁS ESETÉN?

Mekkora a személyi jövedelemadó (SZJA) mértéke ingatlaneladás esetén? Hogyan kell kiszámolnunk a fizetendő összeget? Mikor nem kell SZJA-t fizetnünk? A következőkben erről tájékozódhat.

SZJA-t, csak nyereség esetén kell fizetni!

A személyi jövedelemadó mértéke – amely jelenleg 15% – attól függ, hogy hány év telt el az ingatlan vásárlása és eladása között (a dátumoknál mindig a Földhivatal bejegyző adatainak dátuma az irányadó).

A számítás módja: ELADÁSI ÁR – VÉTELI ÁR – ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK = ADÓALAP

Fizetendő adó: ADÓALAP x 0,15

Az adóalap az évek múlásával folyamatosan csökken, mígnem az 5. év után már nem kell adót fizetni. A kiszámítás módja az alábbi:

Jövedelem: – A lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy feltüntetés alatt álló építmény és a hozzá tartozó földrészlet átruházása esetén a számított összeg lesz a jövedelem:

  1. 100 %-a a megszerzés évében és az azt követő évben,
    2. 90 %-a a megszerzés évét követő második évben,
    3. 60 %-a a megszerzés évét követő harmadik évben,
    4. 30 %-a a megszerzés évét követő negyedik évben,
    5. 0 %-a a megszerzés évét követő ötödik és további évben.

 

  1. január elsejétől kiterjesztették az adómentességet 5 év elteltével a lakáscélú ingatlanokon túl az összes ingatlanra, tehát ez nagyon jó hír az ingatlantulajdonosoknak, az üzlethelyiség, garázs, tároló, gyümölcsös, szántó, stb. tulajdonosoknak is, mert rájuk innentől kezdve ugyan ezek a szabályok vonatkoznak.

KATTINTSON IDE, HA ÜGYVÉDI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE!

AZONNALI KAPCSOLATFELVÉTELHEZ KÉREM, TÖLTSE KI AZ ALÁBBI ŰRLAPOT!