KISKORÚ/GONDNOKSÁG ALATT ÁLLÓ SZEMÉLY
TULAJDONSZERZÉSE, ÉRTÉKESÍTÉSE

MILYEN SZABÁLYOZÁSOK VONATKOZNAK A KISKORÚ, ILLETVE GONDNOKSÁG ALATT ÁLLÓ SZEMÉLYEK TULAJDONSZERZÉSÉRE ÉS TULAJDONÉRTÉKESÍTÉSÉRE?

A kiskorú, illetve a gondnokság alatt álló személyek tulajdonszerzésére és értékesítésére speciális jogszabályok vonatkoznak. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókról tájékozódóhat. Amennyiben ügyvédi segítségre van szüksége, keressen bizalommal!

Kiskorú illetve gondnokság alatt álló személy tulajdonszerzése, a törvényes képviselő közreműködésével  lesz érvényes. Kiskorúnál általában a szülő, gondnokság alatt álló esetén a kirendelt gondnok képviseli az egyént.

Ingatlan értékesítésnél vagy ajándékozásnál minden esetben Gyámhivatali jóváhagyás szükséges az ügylethez. A Gyámhivatal dönti el, hogy a kiskorú illetve a gondnokolt javát szolgálja-e az eljárás, illetve a befolyt összeget mire költik. Leggyakrabban gyámi számlára kérik befizetni a vételárat, vagy haszonló értékű másik ingatlanba kell beforgatni azt, ami természetesen szintén a szóban forgó eladók nevére kerül majd.

Vásárlásnál vagy javukra történő ajándékozásnál nem minden esetben kell a Gyámhivatal jóváhagyása.  Gond akkor lehet, ha az ingatlan terhelt – jelzálogjog, végrehajtás vagy haszonélvezet…stb. – . Ilyenkor a Gyámhivatal nagyon körültekintően jár el, minden körülményt megvizsgálva, hogy a kiskorú illetve a gondnokolt tényleg jól jár-e az ingatlan tulajdonjogának megszerzésével.

ÜGYVÉDI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

AZONNALI KAPCSOLATFELVÉTELHEZ KÉREM, TÖLTSE KI AZ ALÁBBI ŰRLAPOT!