TARTÁS ÉS ÉLETJÁRADÉKI
SZERZŐDÉS

MIVEL JÁR A TARTÁSI ÉS AZ ÉLETJÁRADÉKI SZERZŐDÉS?

Manapság igen gyakori esetnek számít az, amikor valaki úgy dönt, hogy tartási, vagy életjáradéki szerződést köt. Mindkét esetben nagyon fontos, hogy a megállapodást ügyvédi segítséggel írják meg a felek. Az alábbiakban dióhéjban erről a két szerződési formáról tájékozódhat.

A tartási és életjáradéki szerződés alap esetben a jogosult haláláig áll fenn.

A tartási szerződés visszterhes ügylet: a tartásra kötelezett ellenérték fejében vállalja a jogosult ellátását. Ellenértéknek ezesetben maga az eltartás számít, azaz az élelmezés, lakhatás, fűtés, világítás, mosás, ruházat biztosítani az eltartott számára, betegség esetén orvosi kezelésről, gyógyszerellátásról, korára és egészségi állapotára tekintettel rendszeres ápolásról, gondozásról is gondoskodni kell. Az eltartott javára legtöbb esetben holtig tartó haszonélvezeti jogot kötnek ki.

Amennyiben a feltételek nem teljesülnek, az eltartó kérheti a szerződés felbontását és az eredeti állapot visszaállítását.

Az életjáradéki szerződés esetében – az ajándékozási szerződéssel ellentétben – a bizalmi viszony nem érvényesül szigorúan, mert az életjáradékot nem csak személyesen lehet teljesíteni. Ez esetben az egyik fél meghatározott pénzösszeg (esetlegesen terménymennyiség) rendszeres szolgáltatására köteles. Az életjáradéki szerződés az eltartott fél, azaz az életjáradékra jogosult halálával szűnik meg.

 

 

ÜGYVÉDI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

AZONNALI KAPCSOLATFELVÉTELHEZ KÉREM, TÖLTSE KI AZ ALÁBBI ŰRLAPOT!