VÉGELSZÁMOLÁS/KÉNYSZERTÖRLÉSI
ELJÁRÁS

MIT KELL TUDNI A VÉGELSZÁMOLÁSRÓL ÉS A KÉNYSZERTÖRLÉSI ELJÁRÁSRÓL?

Sajnos nem ritka eset az, amikor egy cég végelszámolásban, vagy kényszertörlési eljárásban érintett. Mindkét esetben fontos körültekintőnek lenni és javasolt még idejében ügyvédi segítséget kérni.

VÉGELSZÁMOLÁS

A cég jogutód nélkül történő megszűnése esetén – ha a cég nem fizetésképtelen, és a cégre vonatkozó jogszabály eltérő rendelkezést nem tartalmaz – végelszámolásnak van helye, melyet a cég legfőbb szerve határozhat el.

KÉNYSZERTÖRLÉSI ELJÁRÁS

A kényszertörlési eljárás a cég jogutód nélküli megszűnésével járó eljárás, amely a végelszámolással és felszámolási eljárással ellentétben a cég visszafordíthatatlan megszűnésére irányul. Kevés kivételtől eltekintve az eljárás megszüntetéséről nem dönthet a cégbíróság, mert az eljárás célja a rendellenesen működő cég kényszerű, vissza nem fordítható megszüntetése, törlése. Ugyanezen okból a kényszertörlési eljárás alá került cég gazdasági tevékenységet sem végezhet. A kényszertörlési eljárás során a cég legfőbb szerve nem dönthet a cégnek a kényszertörlési eljárás alatti működtetéséről, sem a kényszertörlési eljárás megszüntetéséről, valamint a cég átalakulásáról. A kényszertörlési eljárás kezdő időpontját követően pedig a cég szervei nem hozhatnak a kényszertörlési eljárás céljával ellentétes döntéseket.

ÜGYVÉDI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

AZONNALI KAPCSOLATFELVÉTELHEZ KÉREM, TÖLTSE KI AZ ALÁBBI ŰRLAPOT!